Kronisk hjernerystelse syndrom

Bedre livskvalitet etter rehabilitering

Bedre livskvalitet etter rehabilitering

- Behandlingen hos Brain Camp har gitt meg bedre kapasitet i hverdagen, sier 22-årige Hanna Holmøyvik Starheim som sliter med kronisk hjernerystelse etter at hun falt i slalombakken.

- Behandlingen jeg har fått vil jeg forklare som hjernetrim. Det er ikke fysiske øvelser som på treningsstudio, men øvelser som gjentas i hverdagen. Det handler om koordinasjon og synsinntrykk og de er spesial tilpasset til mine behov, forklarer Hanna Holmøyvik Starheim (22).

Bedre hverdag

Etter at hun begynte behandlingen for ett og et halvt år siden har hun fått en bedre helse og en bedre hverdag.

Det var i mars 2021, da Hanna stod i slalombakken sammen med vennene sine på  folkehøgskolen hun gikk på, at hun endte opp med hjernerystelse av den langvarige sorten.

- Jeg fikk litt for stor fart, kom litt bakpå på en kul og slo hodet i isen. Hva som skjedde etter det husker jeg ikke helt, jeg var borte en stund, forteller slalomentusiasten.

Hun ble hentet i bakken av skipatruljen og med blå sirener gikk det fort med ambulansen til nærmeste sykehus.

- Jeg ble sjekket for hjerneblødning og slike ting og de konstaterte at det var en kraftig hjernerystelse. Jeg kom hjem etter kort tid på sykehuset, forteller hun.

Likevel skulle hjernerystelsen vise seg å være vanskelig å bli kvitt.

Hjernerystelse 8 ganger

- Jeg har mye erfaring med hjernerystelse fordi jeg har hatt det 8 ganger før i livet, men det var første gang jeg fikk hjernerystelse da jeg stod på ski. Mamma og jeg kan prosedyrene rundt dette og vet jeg må ta det rolig etterpå. Denne gangen var det mer intenst vondt. Etter hvert følte jeg meg klar for å lufte meg og ut og gå tur, men det gikk ikke. Jeg lå rett ut i seng da med smerter i hele Kroppen og mest i hodet. Og slik har det vært siden, jeg føler meg utmattet i hele kroppen, forteller 22-åringen som også har slitt mange år med migrene.

Hanna oppsøkte nevrolog på lokalt sykehus og fikk beskjed om at plagene er noe hun må lære seg å leve med. Det synes hun var en tøff beskjed å få.

- Jeg kjente jeg ble både  frustrert og sint over å få den nyheten. Skal jeg leve med så mye vondt resten av livet og være avhengig av Nav og senga mi, undret 22-åringen og sier hun en periode var langt nede både fysisk og psykisk.

Hver pasient er spesiell

Så ble hun kjent med behandlings opplegget i Brain Camp i Kristiansand, gjennom en legespesialist.

Brain Camp er et privat senter for rehabilitering av barn og voksne med plager som følge av nevrologisk sykdom og ervervet hjerneskade. Symptomer kan variere svært mye fra pasient til pasient. Brain Camps filosofi bygger på forskning. Ved å spesial tilpasse behandling for hver pasient, er sannsynligheten for at man gradvis reduserer symptomer og plager, større.
- Jeg drar til Kristiansand på behandlingsopplegg fra søndag til fredag. Da tester de hjernen og hvordan det har gått mot de forrige testene jeg gjorde. Jeg får nye spesial tilpassede øvelser jeg gjør noen dager. Så tester jeg på nytt og de justerer øvelsene for meg igjen. Når jeg drar hjem har jeg et nytt program med øvelser jeg skal følge de neste månedene, forklarer Hanna.

Hun er glad for å ha funnet det gode behandlings tilbudet som hun ikke finner i det offentlige helse systemet.

Ved å måle finmotorisk kontroll over målbevisste øyebevegelser får vi god informasjon om hvordan deler av hjernen og nervesystemet fungerer. Inkludert deler av hjernen som er viktig for samkjør og bearbeidelse av forskjellige sanseinntrykk, koordinasjon, fysisk og mental reaksjonsevne, og konsentrasjon. VNG er en av de viktige databaserte testene som Brain Camp bruker for å se hvordan hjernen og nervesystemet responderer på rehabiliteringen.

Motiveres av framgang

- Her har de aldri lovet meg en «quick fix». Det er en lang vei å gå, men jeg føler framgang og det motiverer. Jeg kjenner nå mindre utmattelse enn før. Behandlingen gjør at jeg kan være sammen med venner og delta i for eksempel familie bursdager uten å måtte legge meg underveis og etterpå, fordi det ble for mye. I hverdagen er det å gjenta de samme øvelsene en eller to ganger om dagen, gang på gang, sier Starheim. Hun sier det kan være kjedelig men at hun er motivert.

- Foreldrene mine betaler behandlingen og kiropraktor Kim Tore Johansen ved Brain Camp legger mye arbeid i å tilrette øvelsene for meg. Jeg føler jeg får godt betalt for å gjøre dem og med denne diagnosen er det tilfredsstillende at man klarer å gjøre ting, og kunne leve med litt mindre utmattelse enn tidligere, synes hun.

Har begynt å studere

Nå har hun begynt å studere ergoterapi på NTNU i Trondheim og synes det går greit.

- Jeg føler meg enda ikke helt som en vanlig student som de andre, men jeg har fått et liv. Det er tid som må til og jeg håper jeg skal få en hverdag der jeg er mer fungerende. Jeg synes jeg har fått så mye ut av disse månedene med behandling, sier Hanna. Hun elsker fysisk utfoldelse, gå i fjellet og jakte i Nordfjord, der hun kommer fra. Det håper hun med tiden at hun kan gjenoppta.

Brain Camp i Kristiansand mener mange med hodeskader kan få et bedre liv.

- Det er håp for mange pasienter om å bli bedre. Selv for dem som har gått og vært syk i mange år, konstaterer Kim Tore Johansen ved Brain Camp. Han er kiropraktor og videreutdannet innen nevrovitenskap og nevrologisk rehabilitering i USA.

Databasert balansemåling gir oss informasjon om hvordan hjernen samkjører og bearbeider forskjellige former for bevegelses informasjon fra blant annet ledd og muskler, balanseorganet i det indre øret, og visuell orientering.
Databasert balansemåling gir oss informasjon om hvordan hjernen samkjører og bearbeider forskjellige former for bevegelses informasjon fra blant annet ledd og muskler, balanseorganet i det indre øret, og visuell orientering.
vHIT tester om det er skade på balansenerven eller balanseorganet, og hvordan hjernen bearbeider og samkjører bevegelses signaler fra muskler og ledd i nakken og fra balanse organet i det indre øret samtidig som testen viser hvor samkjørt øyebevegelser er med hjernens integrering av bevegelsesinformasjon fra nakken og balanseorganet.
vHIT tester om det er skade på balansenerven eller balanseorganet, og hvordan hjernen bearbeider og samkjører bevegelses signaler fra muskler og ledd i nakken og fra balanse organet i det indre øret samtidig som testen viser hvor samkjørt øyebevegelser er med hjernens integrering av bevegelsesinformasjon fra nakken og balanseorganet.

Trener opp hjernen

Johansen sier nøkkelen til behandlingsopplegget ved Brain Camp er å skreddersy den nevrologiske rehabiliteringen til hver pasient.

- For pasienter som Hanna, som har kronisk hjernerystelse og har gått med dette i flere år, er det fortsatt mulig å få hjelp. Ved å skreddersy øvelser som blant annet hjelper hjernen å samkjøre og bearbeide sanseinntrykk på en smidigere måte kan vi trene hjernen og nervesystemet til å tolerer både mer fysisk, kognitiv og sosial aktivitet. Vi revaluerer øvelsenes effekt og finjusterer øvelsene etter hvordan testene endrer seg, ser at vi klarer å påvirke hjernens evne til å fungere bedre, konstaterer Johansen.
Ved hjelp av moderne teknologi kan behandlingen tilpasses med mye større presisjon enn før.

- Nå når vi gjøre databasert målinger av blant annet finmotorisk kontroll over øyets bevegelser, balanse og hvordan hjernen samkjører og bearbeider forskjellige sanseinntrykk, kan vi tilpasse treningsopplegg enda mer. Grunnlaget vårt er alltid nøye og grundige undersøkelser for å tilpasse treningsprogrammet og nøkkelen er å følge opp disse ved en reevaluering slik at vi ser hvordan hjernen responderer for hver enkelt pasient, forklarer Johansen.

Måling av hjernen evne til å gjenkjenne bevegelser og posisjon med nakken forteller om hjernen klarer å aktivere kjerne muskulaturen riktig og hvordan samkjøret mellom bevegelses signaler fra muskler og ledd i nakken og bevegelses signaler fra balanseorganet i det indre øret fungerer. 

Realistisk forbedring

Han sier øvelsene er godt utprøvde rehabiliterings metoder som settes sammen til et program for den enkelte. Johansen har spisskompetanse på pasienter med kroniske traumatiske hodeskader, og behandler også pasienter med Parkinson, Multipelsklerose samt barn med lese og lærevansker.

- Forventningene til behandlingen må være realistiske. Vår aktive behandling vil ikke kunne kurrere 100 prosent, men vi kan være med og trene opp hjernens utholdenhet til aktivitet og sanseinntrykk før utmattelse og symptomer utløses, forklarer Johansen. Han har over 15 års erfaring med dette arbeidet. Selv er Kim Tore Johansen tidligere landslags turner og har egen erfaring med et ukjent antall hjernerystelser og skader som han har lagt bak seg.

- Jeg ble bitt av basillen når det gjaldt å studere nevrovitenskap og hva som fungerer og påvirker sykdom og skade. Det er veldig fascinerende og utrolig hvordan hjernen har evne til å endre seg, konstaterer Kim Tore Johansen engasjert.

Skrevet for BrainCamp
September 27, 2024

Kontakt

Fyll i kontaktskjema eller kontakt oss direkte på mail.

Besøksadresse:
Brain Camp
Vestre Strandgate 42
5. etasje
4612 Kristiansand
Norge

kontakt@brain-camp.no
Takk! Din forespørsel er mottatt.
Oisann! Noe gikk galt. Vennligst prøv igjen.