Parkinsons

Næringslivstoppen har bremset opp sykdommen

Næringslivstoppen har bremset opp sykdommen
Bjørn Skare

God behandling gjør at jeg føler jeg nå leder på Parkinsons sykdommen min.

I dag har jeg forbedret resultatet på testene mine hos BrainCamp og jeg måtte sende melding til familien om at det har gått så bra. Jeg er så stolt over meg selv, sier Bjørn Skare.

Forretningsmannen Bjørn Skare fikk påvist Parkinsons sykdom for 8 år siden

Næringslivslederen, som tidligere hadde 270 reisedøgn i året, trappet ned og fikk beskjed om å legge om livsstilen sin. Da han deretter fikk akutte hjerteproblemer og ble sendt til sykehuset under dramatiske forhold, med beskjed om at det ikke var sikkert at han levde til neste morgen, var det nødvendig å ta aktive grep.

- Det var en skremmende opplevelse og jeg som ser på meg selv som en nokså trygg person, begynte å føle meg utrygg, forteller Bjørn Skare.


Ble kimen til et bedre liv

Å få både akutt hjerteproblem og så få Parkinsons sykdom var en vekker for den travle investoren.

- Jeg følte først at det var veldig urettferdig at jeg skulle få alt dette. Nå har jeg lært at det skulle bli kimen til et bedre liv. Jeg bestemte meg for at jeg skal bli 90 år og gjøre mest mulig ut av livet, forteller Skare.
Han sluttet som operativ leder og er nå styreleder og investor i selskaper der han selv har eierandel, slik at antall arbeidstimer er trappet ned.

- Jeg har trukket meg fra en stresset arbeidssituasjon. Nå jeg går på rocksteady boksetrening som er tilpasset oss med Parkinson og jeg mottar nevrologisk trening her hos Brain Camp i Kristiansand. Det tror jeg er nøkler til et bedre liv, poengterer Skare.

Prøver å nyte livet

I dag bor han på hytta på Norefjell om vinteren og har 60 skidager i året. På sommeren er han på hytta på Hvaler eller på seiling i Hellas og bare noen få netter i året er han innom boligen, som han kaller hjem.

- Med Parkinson føler jeg at jeg har litt dårlig tid og må bruke den mens jeg kan, til det jeg liker. Det positive med alt dette er at jeg får mer kvalitetstid, sier Skare som også har engasjert seg i Parkinsonforbundets miljø, hvor han trives med flotte folk og aktiviteter.


Hver pasient får tilpasset behandling

Forskningviser at nevrologiske sykdommer som Parkinsons sykdom og Multipelsklerose også forårsaker sekundære funksjonsforstyrrelser som gjør det mer utfordrende for hjernen å samkjøre og bearbeide flere sanseinntrykk samtidig. Dette gjør det også mer utfordrende for hjernen å samkjøre aktivering av ulike områder, som har ulike egenskaper, ifølge Brain Camp. Disse funksjonsforstyrrelser er trolig årsaken til at mange mennesker med nevrologisk sykdom og ervervet hjerneskade får dårlig lindrende effekt av vanlig fysikalsk behandling som muskel- og ledd behandling samt fysisk trening.
Det er flere år siden Bjørn Skare ble klar over Kim Tore Johansen og BrainCamps behandling for blant annet Parkinson-pasienter.

- Han fanget med en gang min interesser ut fra den troen han har på individuell oppfølging. Det jeg har veldig tro på i behandlingen hos Kim Tore Johansen, er den individuelle analysen og de digitale testene han kjører. Det gir en spesialtilpasset oppfølging for min nevrologiske situasjon, forteller Skare.


Tester ved hjelp av teknologi

Vi er med inn på testrommet og observerer når Bjørn Skare får utstyr festet på hodet og skal gjennomføre ulike tester, som måles opp mot de samme testene han tok for flere måneder siden.
- Dette har hjulpet meg. Her ser jeg på de digitale testene at øynene mine rister og hjernen forsøker å korrigere dette. Etter øvelser som jeg har gjort, rister øynene mindre og i praksis betyr det at jeg nå for tiden er mindre sliten på ettermiddagen enn før, forklarer Skare. Kiropraktor Kim Tore Johansen sier det han har mest fokus på i møte med Parkinson pasienter er å skreddersy øvelser ut ifra hva testene viser og hvordan testene endrer seg etter rehabilitering.
- Vi jobber for å finne øvelser som kan redusere styrken på symptomene enten det er intensiteten på skjelvinger eller det å forbedre fleksibiliteten i bevegelser, balansen og finmotorikken. Vi ønsker å tilrettelegge slik at det blir lettere for dem å kunne utføre hverdagens gjøremål, forklarer Kim Tore Johansen.

Feirer gode testresultat

Han legger til at forskningen viser at man kan bremse opp sykdommens utvikling ved god rehabilitering.
- Vi kan ikke stoppe sykdommen, men vi kan påvirke slik at den negative utviklingen av symptomer går saktere, legger han til.
Bjørn Skare er en glad mann etter fullført testing på Brain Camp.
- I dag har jeg forbedret resultatet på testene mine her ved Brain Camp i Kristiansand og jeg måtte sende melding til familien om at det har gått så bra. Jeg er så stolt over meg selv, sier Bjørn Skare. Han har også slitt med vedvarende smerter i høyre side avlegg, lår og arm.
- Nå er jeg helt i ekstase over å ha blitt kvitt disse smertene. Jeg mener bestemt at det skyldes en kombinasjon av fysisk trening og nevrologisk trening. Progresjonen av sykdommen har blitt langt tregere enn forventet, takket være disse behandlingsformene, tror Skare.  
- Jeg er utrolig glad for at smertene er borte, etter at jeg har trent på et øvelsesprogram jeg får fra gang til gang. Det er så betryggende å se at testene her hos Brain Camp blir bedre og at dette funker er jeg overbevist om. Den siste kontrollen hos nevrologen min, viser at utviklingen av Parkinsons sykdommen min har stått stille de siste åren. Jeg har også vært del av et forskningsprosjekt som forsker på Parkinsons sykdom siden 2018. Siste re-test hos dem viser at jeg har samme skår på testene deres nå i 2023 som jeg hadde i 2018. Ifølge professoren som følger meg opp i denne studien, er jeg den eneste han har sett dette på, forteller Bjørn.    

VNG
VNG
VNG
VNG

Stivhet og smerte er borte

Kim Tore Johansen ved Brain Camp bekrefter at de kan se positive endringer for Bjørns del på databaserte tester.

- Han er ikke lenger plaget av stivhet og smerter i høyre siden og både balanse, koordinasjon og finmotorikker bedre enn før. Han har også betydelig mindre skjelvinger, sier Johansen.
Jevnlig tar Bjørn Skare en uke hos Brain Camp i Kristiansand, der han får testet og tilpasset nye øvelser i takt med sykdomsbildet. Brain Camp har lang erfaring med tilrettelegging for pasienter fra andre steder i landet eller verden.


Pasienter fra hele Europa

- Våres tilreisende pasienter ankommer på en søndag slik at de får en god natt søvn før undersøkelsen begynner mandags morgning. Vi har et godt samarbeid med et lokalt hotell noen få minutter gåtur fra klinikken vår som de aller fleste tilreisende pasientene velger. De fleste foretrekker hotellopphold da de lettere kan styre hviletiden selv mellom hver økt på klinikken. Mange går tilbake på hotellet for å slappe av etter økter, sier Kim Tore Johansen. Mandager det grundig undersøkelse i flere timer og så får pasienten og eventuelt reisefølget en gjennomgang av funnene. Tirsdag morgning begynner rehabiliteringen og man har tre behandlinger med 1 ½ - 2 timer pauser mellom hver økt. På ettermiddagen avslutter vi dagen med re-testing og reevaluering av de databaserte testene fo rå evaluere om behandlingen har hatt ønsket effekt på hjernen og nervesystemet.

- Gjennom behandlingsuken og re-testene, finner vi frem til de øvelsene som vil gi best potensiale å bremse og forbedre symptomene. Og fredagen bruker vi tre økter ti lå drille øvelsene som pasienten skal ta med seg hjem og jobbe med selv i tre til fem måneder. Vi lager videoer og skriftlige instrukser slik alle føler seg trygge på øvelsene når de kommer hjem og skal begynne arbeidet. Vi følger tett opp med mail eller videokonsultasjoner for å følge utviklingen frem til neste rehabiliteringsopphold, forteller Johansen.

Ta grep om sykdommen

For Bjørn Skare sin del har det vært viktig å kunne gjøre noe med sykdomssituasjonen.

- Jeg har sett at ressurssterke folk blir apatiske når de får denne sykdommen. Jeg mener det beste imidlertid er å slå tilbake ved å trene. Jeg vil gjerne fortelle andre om behandlingsformen slik at de kan gjøre sine egne vurderinger. Man må ta grep selv. Da jeg fikk sykdommen var jeg deppa i tre til fire måneder. Det gikk jo bare utover både meg og familien. Nå jeg opplever at jeg kan gjøre noe selv, og da er det som jeg leder litt på selve Parkinson sykdommen, smiler Bjørn Skare.
- Dette er fint å se, sier Johansen og legger til at de må finjustere øvelsene med tiden.
- Justeringer på øvelsene etter hvert som vi ser testene endrer seg er nok en av årsakene til at vi ser effekten blir bedre for pasientene våre, sier Johansen.  

Skrevet for BrainCamp
September 14, 2023

Kontakt

Fyll i kontaktskjema eller kontakt oss direkte på mail.

Besøksadresse:
Brain Camp
Vestre Strandgate 42
5. etasje
4612 Kristiansand
Norge

kontakt@brain-camp.no
Takk! Din forespørsel er mottatt.
Oisann! Noe gikk galt. Vennligst prøv igjen.